Składniki na 6 gofrów ( 10 x 17 cm ) :

2 jajka – białka oddzielone od żółtek

4 płaskie łyżki utartego żółtego sera ( u mnie Liliput z Biedro )

1/2 szklanki kefiru

3/4  szklanki pieczarek podsmażonych razem z ( 1/ 2 ) czerwonej cebulki ( pieczarki i cebulę starłam na tarce –> wiórki )

2 łyżki oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mąki pszennej ( tortowa)

sól +pieprz czarny do smaku

Żółtka zmieszałam łyżką z żółtym serem i  kefirem. Domieszałam do tego mąkę i proszek do pieczenia  W osobnej misce ubiłam na sztywno białka i wlałam po odrobinie oleju  ( tak jak się wlewa przy robieniu majonezu ) . Potem wmieszałam delikatnie do gęstego ciasta. Odstawiłam całość na godzinę. Piekłam w gofrownicy  Gofrownicę rozgrzałam do maksymalnej mocy, posmarowałam obie części pędzelkiem zamoczonym w oleju i na środek wylałam niedużą porcję ciasta. Zamknęłam i piekłam 2-4 minuty. Studziłam na kratce. Gofry nie są chrupkie, raczej miękkie i sprężyste oraz bardzo dobre w smaku.

Gofrownica :  Moc nominalna: 1500 W. Moc wydajnościowa: 2200 W

Ala