Składniki na 6 gofrów ( 10 x 17 cm ) :
2 jajka – białka oddzielone od żółtek
4 płaskie łyżki utartego żółtego sera ( u mnie Liliput z Biedro )
1/2 szklanki kefiru
3/4 szklanki pieczarek podsmażonych razem z ( 1/ 2 ) czerwonej cebulki ( pieczarki i cebulę starłam na tarce –> wiórki )
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej ( tortowa)
sól +pieprz czarny do smaku
Żółtka zmieszałam łyżką z żółtym serem i kefirem. Domieszałam do tego mąkę i proszek do pieczenia W osobnej misce ubiłam na sztywno białka i wlałam po odrobinie oleju ( tak jak się wlewa przy robieniu majonezu ) . Potem wmieszałam delikatnie do gęstego ciasta. Odstawiłam całość na godzinę. Piekłam w gofrownicy Gofrownicę rozgrzałam do maksymalnej mocy, posmarowałam obie części pędzelkiem zamoczonym w oleju i na środek wylałam niedużą porcję ciasta. Zamknęłam i piekłam 2-4 minuty. Studziłam na kratce. Gofry nie są chrupkie, raczej miękkie i sprężyste oraz bardzo dobre w smaku.
Gofrownica : Moc nominalna: 1500 W. Moc wydajnościowa: 2200 W
Ala