UWAGA – CZAS PRZYGOTOWANIA DWA DNI.
Przepis na schab po warszawsku przepis oryginalny ( od Pana Bartosza Kopicy , tutaj – klik –
, a on od MORE BLUE- klik -)
U mnie tak to wyglądało
1,30 kg surowego schabu
zalewa do schabu –> w proporcjach: 1,5 litra ciepłej wody + 3 łyżki soli + 1 łyżka cukru – wszystko rozpuściłam.
Schab oczyściłam z błonek, włożyłam do zalewy ( ma przykrywać mięso) i odstawiłam na 24 godziny. Następnie mięso osuszyłam i przełożyłam do naczynia do zapiekania, w którym wcześniej rozmieszałam olej rzepakowy + papryka słodka + papryka ostra + majeranek + kilka gałązek świeżego rozmarynu. Mięso obtoczyłam w ziołowej marynacie i odstawiłam na całą noc do lodówki. Rano przemieszałam jeszcze raz wszystko i wstawiłam do piekarnika. Temperaturę ustawiłam na 100 st. C. Piekłam ok. 150 minut. Mięso jest soczyste i pyszne.
——————————–
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty – przepis od Malwiny – klik – z bloga Make bento not war
1 mała główka czerwonej kapusty ( niecały kilogram)
1 jabłko (Golden delicious)
1 łyżka startego imbiru
1 ząbek czosnku – drobno poszatkowany ( w oryginale są 3 ząbki )
2 płaskie łyżeczki soli
Kapustę drobno poszatkowałam robotem kuchennym. Mocno ugniatałam rękami w dużej misce ( co kilka minut) , dodałam sól, a potem jabłko z imbirem i czosnkiem. Od siebie dodałam dwa goździki. Całość przełożyłam do dwóch dużych słoików typu wek ( takie zamykane z gumką), do połowy ich wysokości. Kapustę kisiłam beztlenowo, tzn bez otwierania – na blacie kuchennym. Po 4 dniach była już kwaśna. Używam do zrobienia prostej surówki , czyli kiszona kapusta + świeżo starte jabłko + 2-3 łyżki oleju rydzowego + trochę pieprzu.
—————————-
Ryż curry – przepis tutaj – klik –
——————————————————————————————-
Ala