UWAGA – CZAS PRZYGOTOWANIA DWA DNI.

Przepis na schab po warszawsku przepis oryginalny ( od Pana Bartosza Kopicy , tutaj – klik –

, a on od MORE BLUE-  klik  -)

U mnie tak to wyglądało

1,30 kg surowego schabu

zalewa do schabu –> w proporcjach:  1,5 litra ciepłej wody + 3 łyżki soli + 1 łyżka cukru – wszystko rozpuściłam.

Schab oczyściłam z błonek, włożyłam do zalewy ( ma przykrywać mięso) i odstawiłam na 24 godziny. Następnie mięso osuszyłam i przełożyłam do naczynia do zapiekania, w którym wcześniej rozmieszałam olej rzepakowy + papryka słodka + papryka ostra + majeranek + kilka gałązek świeżego rozmarynu. Mięso obtoczyłam w ziołowej marynacie i odstawiłam na całą noc do lodówki. Rano przemieszałam jeszcze raz wszystko i wstawiłam do piekarnika. Temperaturę ustawiłam na 100 st. C.  Piekłam ok. 150 minut. Mięso jest soczyste i pyszne.

——————————–

Surówka z kiszonej czerwonej kapusty – przepis od Malwiny – klik – z bloga Make bento not war

1 mała główka czerwonej kapusty ( niecały kilogram)

1 jabłko (Golden delicious)

1 łyżka startego imbiru

1 ząbek czosnku – drobno poszatkowany ( w oryginale są 3 ząbki )

2 płaskie łyżeczki soli

Kapustę drobno poszatkowałam robotem kuchennym. Mocno ugniatałam rękami w dużej misce ( co kilka minut)  , dodałam sól, a potem jabłko z imbirem i czosnkiem. Od siebie dodałam dwa goździki. Całość przełożyłam do dwóch dużych słoików typu wek ( takie zamykane z gumką), do połowy ich wysokości. Kapustę kisiłam beztlenowo, tzn bez otwierania – na blacie kuchennym. Po 4 dniach była już kwaśna. Używam do zrobienia prostej surówki , czyli kiszona kapusta + świeżo starte jabłko + 2-3 łyżki oleju rydzowego + trochę pieprzu.

—————————-

Ryż curry – przepis tutaj – klik –

——————————————————————————————-

Ala