Przepis pochodzi z bloga : ANIA GOTUJE – klik –
Składniki na biszkopt wielkości tortownica o przekroju 26 cm, albo prostokątna blaszka ( taka jest u mnie) o wymiarach 28 x 24 cm .
140 gram mąki tortowej
50 gram mąki ziemniaczanej ( dałam 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru, waga 40 gram)
7 dużych jaj ( oddzielić białka od żółtek )
3/4 szklanki zwykłego cukru
Obie mąki przesiać i delikatnie wymieszać. Białka ubić ( na pół sztywno ), dodać po łyżce cukier ( stopniowo), dodać po jednym żółtku, wmieszać ( łyżką ) delikatnie przesiane mąki –> tylko do połączenia składników. Wylać masę biszkoptową do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu odczekać aż biszkopt wystygnie , dopiero wtedy wyjąc z foremki i zdjąć papier. Biszkopt trzyma formę, nie wybrzusza się.
Ala