Przepis pochodzi z bloga Marzyni Mamci – klik
, a pierwotnie z bloga Z kuchnią na pieńku – klik
Zaprawdę powiadam Wam – niebo w gębie :o)
Forma do zapiekania rozmiar ” 21 x 14 cm
Składniki:
1 sztuka jabłka –> szara Reneta – zacnej wielkości
Ugotowany na mleku budyń o smaku śmietankowym
Kruszonka: niecała szklanka mąki + pół szklanki zwykłego cukru +pół kostki masła + szczypta soli +( u mnie dodatkowo 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych). Odstawić do lodówki na godzinę.
Naczynie do zapiekania wysmarowałam masłem, ułożyłam cząstki – obranej ze skórki – szarej Renety, posypałam lekko cynamonem, wrzuciłam kilka rodzynek ( u mnie Jumbo), wyłożyłam na to ostudzony budyń i posypałam kruszonką. Wstawiłam do zimnego piekarnika , który włączyłam i ustawiłam temperaturę 190 st. C. Piekłam 35 minut – do zarumienienia kruszonki .
Ala
Marzynia
Alutko kochana, przepis znalazłaś u mnie, a ja mam go od Edytki z bloga „Z kuchnią na pieńku”. I potwierdzam – pycha! I to „szybka pycha” :-D.
Wszystkiego, co najlepsze w Nowym Roku :-*
Ala
Byłam na jej blogu . Powołałam się na znajomość z Tobą 😉. I też podziękowałam. Niech Ci się darzy w Nowym Roku Kochana 😃