Jabłka pod budyniem i kruszonką

Przepis pochodzi z bloga Marzyni Mamci – klik

, a pierwotnie z bloga Z kuchnią na pieńku – klik

Zaprawdę powiadam Wam – niebo w gębie :o)

Forma do zapiekania rozmiar ” 21 x 14 cm

Składniki:

1 sztuka jabłka –> szara Reneta – zacnej wielkości

Ugotowany na mleku budyń o smaku śmietankowym

Kruszonka: niecała szklanka mąki + pół szklanki zwykłego cukru +pół kostki masła + szczypta soli +( u mnie dodatkowo 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych). Odstawić do lodówki na godzinę.

Naczynie do zapiekania wysmarowałam masłem, ułożyłam cząstki – obranej ze skórki – szarej Renety, posypałam lekko cynamonem, wrzuciłam kilka rodzynek ( u mnie Jumbo), wyłożyłam na to ostudzony budyń i posypałam kruszonką. Wstawiłam do zimnego piekarnika , który włączyłam i ustawiłam temperaturę 190 st. C. Piekłam 35 minut – do zarumienienia kruszonki .

Ala

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. Marzynia

    Alutko kochana, przepis znalazłaś u mnie, a ja mam go od Edytki z bloga „Z kuchnią na pieńku”. I potwierdzam – pycha! I to „szybka pycha” :-D.
    Wszystkiego, co najlepsze w Nowym Roku :-*

    • Byłam na jej blogu . Powołałam się na znajomość z Tobą 😉. I też podziękowałam. Niech Ci się darzy w Nowym Roku Kochana 😃