Sposób wykonania z facebooka, z grupy Ziołowe słoiki ( od. p. Beaty Romanowskiej).

Wklejam przepis:

(…) Do jego przyrządzenia używa się ziół ,owoców ,nasion ,zalewanych wodą z miodem i wystawionych na słońce na trzy dni .Dzisiaj dysponujemy szklanymi słojami i robi się w następujący sposób: 1/3 trzylitrowego słoja zapełnia się dowolnie wybranymi ziołami lub dowolną kompozycją ziół ,liści ,kwiatów, owoców . Dodajemy 150 g prawdziwego miodu . Zalewamy wodą i wystawiamy na słońce . Obojętne czy na dworze , czy na parapecie. .Oczywiście lepiej na bezpośrednie działanie słońca ,czyli balkon ,taras albo jakiś stolik w ogródku .Wierzch słoja przykrywamy warstwą płótna i gumką recepturką. Po trzech dobach napój nadaje się do picia .Można go schłodzić w lodówce i gasić nim pragnienie w upały .Surowiec komponujemy dowolnie. Zrywamy intuicyjnie ,to na co mamy ochotę  (…). ”

Skład mojej suricy   : lipowe liście , szczyty pędów i liście dzikiej maliny, tasznik, przetacznik ożankowaty, kwiaty chrzanu, liście mięty, koniczyna czerwona, przytulia, pokrzywa, jasnota biała. Całość zalałam zimną, przefiltrowaną wodą. Na noc wstawiam słoik do domu, a w dzień trzymam na zewnątrz, na parapecie.

Ala