Skorzystałam z przepisu Pani Marty Dymek –> blog Jadłonomia – klik

Nie robiłam żadnych modyfikacji, więc wklejam recepturę:

„Składniki  na dwie małe keksówki :

1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
1 banan
½ szklanki oleju roślinnego ( u mnie rzepakowy)
½ szklanki cukru trzcinowego ( u mnie zwykły , biały )

2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej ( pszenna typ 450)
1 ½ łyżki przyprawy piernikowej, najlepiej domowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli ( u mnie mała szczypta)

(…)

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą emulsję.
  2. W dużej misce przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać przy pomocy łyżki lub szpatuły na gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor( u mnie do efektu tzw ” suchego patyczka”)
  3. Kiedy ciasto ostygnie (…)  wierzch polać czekoladą . U mnie POLEWA była zrobiona z tabliczki czekolady mlecznej (60 % kakao) roztopionej razem z łyżką masła i łyżką śmietany 18 %. Jeszcze gorącą polałam wierzch ciasta. Ciasto jest wilgotne, puszyste, pyszne !!! Nie ma posmaku pomidorów :o)

Porady:

  • Szklanka to nie puszka pomidorów – odmierzcie z puszki szklankę, czyli 250 ml. 
  • Krojone pomidory nie mogą być zamienione na przecier, passatę ani koncentrat.
  • To ciasto zawsze się udaje i bardzo pięknie wyrasta – dlatego nie należy nakładać go za dużo do keksówki, wystarczy, aby ciasto sięgało do połowy wysokości. Jeśli ciasto przekroczy ¾ wysokości może mieć kłopoty z wyrastaniem i powstanie zakalec. „

Ala