Ciasto drożdżowe o którym mowa – klik- przepis wklejam poniżej :
Składniki na 2 blaszki format 12 x 25 cm: ”
- 200 ml maślanki/kefiru/zsiadłego mleka ( u mnie maślanka)
- 90 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 4 i 1/4 do 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( u mnie mąka tortowa )
- pół szklanki i 2 łyżki cukru ( u mnie 1/2 szklanki)
- szczypta soli
- 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych ( u mnie drożdże suszone )
Dodatkowo:
- 500 g jagód lub borówek amerykańskich
- 2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego
- kruszonka (przepis poniżej)
” Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami . Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić (wystarczy kilka zagnieceń, by je odgazować) i włożyć do foremek (…) wyłożonych uprzednio papierem do pieczenia. Rozprowadzić dłonią, wyrównać. Powierzchnię ciasta posmarować pędzelkiem kuchennym maczanym w dodatkowym maśle, posypać jagodami i kruszonką. Przykryć folią spożywczą lub ręczniczkiem i odstawić do podwojenia objętości (co może zająć nawet do 1,5 godziny w ciepłym miejscu).
Ciasto drożdżowe z jagodami piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut, bez termoobiegu (grzanie góra-dół). Potem wyłączyć piekarnik, minimalnie go uchylić (między drzwiczki wkładamy drewnianą łyżkę) i zostawić w nim do całkowitego wystudzenia ciasta.
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego ( pominęłam , dałam kilka kropli aromatu pomarańczowego i szczyptę proszku do pieczenia )
- 60 g masła, roztopionego
Do naczynia wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę.”
Ciasto pyszne, lekkie. Borówki mi się z lekka osunęły z wierzchu, ale nic to.
Ala