Ciasto drożdżowe o którym mowa – klik- przepis  wklejam poniżej :

Składniki na 2 blaszki format 12 x 25 cm: ”

  • 200 ml maślanki/kefiru/zsiadłego mleka ( u mnie maślanka)
  • 90 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 4 i 1/4 do 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( u mnie mąka tortowa )
  • pół szklanki i 2 łyżki cukru ( u mnie 1/2 szklanki)
  • szczypta soli
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych ( u mnie drożdże suszone )

Dodatkowo:

  • 500 g jagód lub borówek amerykańskich
  • 2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego
  • kruszonka (przepis poniżej)

” Mąkę pszenną  wymieszać z suchymi drożdżami . Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić (wystarczy kilka zagnieceń, by je odgazować) i włożyć do  foremek (…)  wyłożonych uprzednio papierem do pieczenia. Rozprowadzić dłonią, wyrównać. Powierzchnię ciasta posmarować pędzelkiem kuchennym maczanym w dodatkowym maśle, posypać jagodami i kruszonką. Przykryć folią spożywczą lub ręczniczkiem i odstawić do podwojenia objętości (co może zająć nawet do 1,5 godziny w ciepłym miejscu).

Ciasto drożdżowe z jagodami piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut, bez termoobiegu (grzanie góra-dół). Potem wyłączyć piekarnik, minimalnie go uchylić (między drzwiczki wkładamy drewnianą łyżkę) i zostawić w nim do całkowitego wystudzenia ciasta.

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego  ( pominęłam , dałam kilka kropli aromatu pomarańczowego i szczyptę proszku do pieczenia )
  • 60 g masła, roztopionego

Do naczynia wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę.”

Ciasto pyszne, lekkie. Borówki mi się z lekka osunęły z wierzchu, ale nic to.

Ala