Przepis pochodzi z Tik Toka ( ale nie mam zapisanego linku)
Składniki:
Suszone daktyle
masło orzechowe ( nie słodzone)
2 czekolady ( gorzkie ( 70 % kakao)
łyżka masła, 2 łyżki śmietany kremówki (30 %)
ewentualnie wiórki z orzechów laskowych ( do obtoczenia całości)
Daktyle miałam nieduże , więc do środka każdego z nich włożyłam -małą łyżeczką – masło orzechowe i przykryłam jak kanapkę drugim daktylem. Następnie tak przygotowane pralinki włożyłam na godzinę do lodówki , żeby stwardniały . W międzyczasie rozpuściłam w kąpieli wodnej – w metalowej miseczce- pokruszoną czekoladę z masłem i kremówką . Mieszałam do uzyskania płynnej pomady. Wyjęłam daktyle z lodówki i zanurzałam w gorącej czekoladzie. Potem znowu trufle włożyłam do lodówki. Polecam.
Ala