Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu CZTERY FAJERY – klik

Pozwalam sobie wkleić przepis bez poprawek , bo trzymałam się go dokładnie .

” (…) szklanka = 250 ml pojemności, składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Proporcje na keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm i wysokości 7,5 cm

  • pół szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka drobnego cukru (można  troszkę mniej)
  • 4 jajka – oddzielnie białka i żółtka
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego lub innego ulubionego
  • 3 czubate łyżki dobrego majonezu o łagodnym smaku ( u mnie Kielecki)

Oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, dodajemy łyżka po łyżce cukier (…), a następnie po jednym żółtku, miksujemy przez chwilkę do uzyskania jednolitej masy. Do powstałej masy dodajemy przesiane mąki i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy szpatułką.  Dodajemy majonez i aromat i ponownie delikatnie miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (  180 stopni C, grzałka góra/dół . Czas pieczenia babki: około 35 – 45 minut.) (…) „

Szczerze i z przyjemnością zachwalam . Babka jest wyśmienita w smaku . Ala