Składniki na szaszłyki  – sposób  wykonania patrz tutaj, posiłkowałam się  tym przepisem klik

1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej łopatki ( w oryginale wołowina)

posiekana zielenina ( szczypior z cebuli – bo nie dodawałam szalotki, świeża mięta , świeży lubczyk)

tarta bułka

1 jajko

przyprawy : garam masala + kumin, mała szczypta soli

Po obsmażeniu szaszłyków – ułożyłam je na blasze i wstawiłam do gorącego piekarnika na jakieś 10 minut (195 st. c). Potem odsączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zielona pasta to zmiksowana ( ugotowana ) biała fasola + nasiona dyni + nasiona słonecznika + liście rzodkiewki +  woda ( łyżka) + olej rzepakowy tłoczony na zimno ( łyżka) + majonez ( łyżka) + do smaku sól i czarny pieprz.

Ala