Składniki na szaszłyki – sposób wykonania patrz tutaj, posiłkowałam się tym przepisem klik
1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej łopatki ( w oryginale wołowina)
posiekana zielenina ( szczypior z cebuli – bo nie dodawałam szalotki, świeża mięta , świeży lubczyk)
tarta bułka
1 jajko
przyprawy : garam masala + kumin, mała szczypta soli
Po obsmażeniu szaszłyków – ułożyłam je na blasze i wstawiłam do gorącego piekarnika na jakieś 10 minut (195 st. c). Potem odsączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zielona pasta to zmiksowana ( ugotowana ) biała fasola + nasiona dyni + nasiona słonecznika + liście rzodkiewki + woda ( łyżka) + olej rzepakowy tłoczony na zimno ( łyżka) + majonez ( łyżka) + do smaku sól i czarny pieprz.
Ala