mięsne,wypieczone

Pół – bagietka z mielonym mięsem

Przepis na ciasto pochodzi z bloga Jadłonomia – klik

Ciasto:
1 szklanka mleka ( u mnie krowie)

3 szklanki mąki pszennej ( typ 500)

1 paczka suchych drożdży (7 g)

1 łyżeczka cukru

3/4 łyżeczki soli

1/3 szklanki oleju

Składniki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia ( u mnie na ciepłym kaloryferze ciasto garowało 4 godziny)

Farsz:

1/2 kg zmielonej (świeżej)  łopatki wieprzowej

1 cebula

1 mały koncentrat pomidorowy ( 80 g)

1 łyżka masła

szczypta suszonego oregano

sól + zmielony czarny pieprz + szczypta kuminu + szczypta słodkiej papryki + sos sojowy –  do smaku

Cebulę pokroić w drobną kostkę, i podsmażyć do zrumienia na odrobinie oleju. Włożyć i smażyć aż do chwili kiedy zmieni kolor i nie będzie surowe. Doprawić do smaku ( patrz wymienione przyprawy . Na drugiej patelni  podsmażyć przez chwilkę koncentrat pomidorowy z masłem i  szczyptą suszonego oregano. Wymieszać z mięsem. Wystudzić.

Jak ciasto podrośnie  to podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować , położyć farsz ( jest wilgotny, konkretny w smaku ,  ale nie mokry ) i zawinąć w rulon. Można odstawić do ponownego wyrośnięcia, ale ja posmarowałam wierzchy rulonów rozbełtanym i lekko osolonym jajkiem, posypałam czarnuszką i białym sezamem. Nakłułam w kilku miejscach widelcem i wstawiłam do rozgrzewającego się piekarnika ( 220 st. C.). Piekłam do zezłocenia się ciasta .

Ala

Możesz również polubić…