Przepis na ciasto pochodzi z bloga Jadłonomia – klik
Ciasto:
1 szklanka mleka ( u mnie krowie)
3 szklanki mąki pszennej ( typ 500)
1 paczka suchych drożdży (7 g)
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
Składniki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia ( u mnie na ciepłym kaloryferze ciasto garowało 4 godziny)
Farsz:
1/2 kg zmielonej (świeżej) łopatki wieprzowej
1 cebula
1 mały koncentrat pomidorowy ( 80 g)
1 łyżka masła
szczypta suszonego oregano
sól + zmielony czarny pieprz + szczypta kuminu + szczypta słodkiej papryki + sos sojowy – do smaku
Cebulę pokroić w drobną kostkę, i podsmażyć do zrumienia na odrobinie oleju. Włożyć i smażyć aż do chwili kiedy zmieni kolor i nie będzie surowe. Doprawić do smaku ( patrz wymienione przyprawy . Na drugiej patelni podsmażyć przez chwilkę koncentrat pomidorowy z masłem i szczyptą suszonego oregano. Wymieszać z mięsem. Wystudzić.
Jak ciasto podrośnie to podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować , położyć farsz ( jest wilgotny, konkretny w smaku , ale nie mokry ) i zawinąć w rulon. Można odstawić do ponownego wyrośnięcia, ale ja posmarowałam wierzchy rulonów rozbełtanym i lekko osolonym jajkiem, posypałam czarnuszką i białym sezamem. Nakłułam w kilku miejscach widelcem i wstawiłam do rozgrzewającego się piekarnika ( 220 st. C.). Piekłam do zezłocenia się ciasta .
Ala