wypieczone,wytrawne

Paszteciki z kiszoną czerwoną kapustą i pieczarkami w krucho- drożdżowym cieście

Przepis na ciasto :

8 dkg  suszonych  drożdży
35 dkg mąki pszennej (wrocławska)
25 dkg margaryny (temp. pokojowa)
2 rozbełtane jajka
1 łyżki zwykłego cukru
szczypta soli

Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłej wody ( 1/ 2 szklanki)  i  cukru oraz 1 łyżki mąki.
Posiekać tłuszcz z przesianą mąką , dodać jajka oraz bąbelkujący zaczyn. Wyrobić na lśniąca masę. Ciasto wyrabiałam robotem kuchennym ( można wstawić ciasto do lodówki , ale ja z tego zrezygnowałam ). Uformować prostokąt i rozłożyć na nim farsz z kiszonej czerwonej kapusty i podsmażonych pieczarek. Zwinąć w rulon , którego wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem ( osolić go lekko i dodać szczyptę majeranku) , posypać białym sezamem i czarnuszką , a na koniec lekko – tępą stroną noża- zaznaczyć miejsca w których będziemy odrywać / kroić kawałki ciasta . Piec w 200 st. C. przez ok. 35 minut

Farsz :

Kiszona czerwona kapusta  ( dusiłam ją ok. 30 minut na wolnym ogniu ) , potem dodałam do niej podsmażone pieczarki ( przyprawy do smaku : sól, czarny zmielony pieprz, maggi w płynie). Uwaga pieczarki smażymy w osobnym naczyniu, dopiero na końcu mieszamy z kapustą. Do ciepłego farszu dodałam 1/2 łyżeczki masła, wymieszałam.

Ala

Możesz również polubić…