Muffinki z jabłkami i rodzynkami

Przepis na 12 sztuk:
Składniki suche :
1 1/2 szklanki mąki pszennej ( typ 650 )
1/2 szklanki zwykłego cukru
3/4  łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropel aromatu waniliowego
Składniki mokre:
2 jajka
1/2 szklanki śmietany 18 %
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 jabłko obrane ze skórki i  pokrojone w grubszą kostkę + kilka rodzynek

Składniki mokre wymieszać i połączyć z suchymi.  Krótko mieszać, tj do chwili kiedy nie będzie widać mącznych smug . Masę przełożyć do mufinkowej formy wyłożonej papilotkami ( u mnie jak widać Wilton co wiernieod lat mi służy :o). Na spód  każdej babeczki ułożyć kilka kostek jabłka i rodzynek, na to nałożyć ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika ( 190 st. C ). Piec do zrumienienia wierzchu babeczek- dla pewności wbić wykałaczkę w jedną z nich i sprawdzić czy po wyjęciu nie jest oblepiony ciastem ( ma być suchy)-  u mnie było to jakieś 15 minut.  A tutaj wersja muffinek z jabłkami na wierzchu  – klik

Ala

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. Zrobiłaś je z białego jabłka?