Ciasto:
300 g mąki krupczatki
200 g masła pokrojonego na małe kawałki
100 g cukru zwykłego
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
Ciasto zarobiłam, wstawiłam do lodówki ( u mnie na godzinę) . Formę (spód od naczynia żaroodpornego ) wysmarowałam masłem i przełożyłam do nich rozwałkowane ciasto, na które rozłożyłam kawałek folii aluminiowej, i na nią wysypałam fasolę żeby obciążyć ciasto . Piekłam w 200 st. C przez 20 minut. Po tym czasie zdjęłam obciążenie i folie aluminiową i podpiekałam jeszcze 15 min. Na podpieczone ciasto wyłożyłam powidła śliwkowe oraz świeże śliwki bez pestek – skórką do dołu Na wierzchu z resztek ciasta ułożyłam paski . Całość wstawiłam do piekarnika – 190 st. C na 20 minut. Piekłam do zezłocenia się ciasta na wierzchu tarty. Jeszcze ciepłe posypałam zmielonymi orzechami włoskimi.
Ala