Ciasto:

300 g mąki krupczatki

200 g masła pokrojonego na małe kawałki

100 g cukru zwykłego

1 jajko

1 łyżka zimnej wody

szczypta soli

Ciasto zarobiłam, wstawiłam do lodówki ( u mnie na godzinę) . Formę (spód od naczynia żaroodpornego ) wysmarowałam masłem i przełożyłam do nich rozwałkowane ciasto, na które rozłożyłam kawałek folii aluminiowej, i na nią wysypałam fasolę żeby obciążyć ciasto . Piekłam w 200 st. C przez 20 minut. Po tym czasie zdjęłam obciążenie i folie aluminiową i podpiekałam jeszcze 15 min. Na podpieczone ciasto wyłożyłam powidła śliwkowe oraz świeże śliwki bez pestek  – skórką do dołu   Na wierzchu z resztek ciasta ułożyłam paski . Całość wstawiłam do piekarnika –  190 st. C na 20 minut. Piekłam do zezłocenia się  ciasta na wierzchu tarty. Jeszcze ciepłe posypałam zmielonymi orzechami włoskimi.

Ala