Wykorzystałam przepis z bloga Lady Kitchen – klik
Piekłam w pokrywce żaroodpornego naczynia. Wklejam przepis :
” Kruche ciasto:
300 g mąki krupczatki
200 g masła pokrojonego na małe kawałki
100 g cukru zwykłego
1 jajko
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, wsypujemy cukier, dodajemy śmietanę i kawałeczki zimnego masła, szybko siekamy nożem, zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
Nadzienie:
1 kg wydrylowanych świeżych wiśni
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki zimnej wody
Wiśnie zasypujemy cukrem i lekko podsmażamy około 15 minut na średnim ogniu. Odcedzamy sok, który puściły i dalej smażymy. W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę i dodajemy do wiśni. Chwile gotujemy. Zrobi nam się bardzo gęsty kisiel. Odstawiamy do wystygnięcia. ”
Przygotowanie:
Po wyciągnięciu ciasta z zamrażarki rozwałkowałam je na kształt zbliżony do formy, którą będziemy używać do pieczenia. Posmarowałam formę masłem i wylepiłam ciastem dno i boki formy do pieczenia. Na ciasto położyłam folię aluminiową i wsypałam obciążniki (u mnie fasola ), włożyłam do letniego pieca i nastawiłam termostat na 190 stopni piekarnika. Piekłam 20 min, po tym czasie zdjęłam obciążenie i podpiekałam jeszcze 15 min. Na podpieczone ciasto wyłożyłam wiśnie. Pozostałe ciasto rozwałkowałam i powycinałam z niego paseczki, ułożyłam je na wiśniach i wstawiłam na 15 minut do piekarnika (temperatura 180 stopni ). Tartę po wystudzeniu oprószyłam cukrem pudrem. Pyszna, maślana, orzeźwiająca
Ala