Wykorzystałam przepis z bloga Lady Kitchen – klik

Piekłam w pokrywce żaroodpornego naczynia. Wklejam przepis :

” Kruche ciasto:

300 g mąki krupczatki

200 g masła pokrojonego na małe kawałki

100 g cukru zwykłego

1 jajko

1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany

Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, wsypujemy cukier, dodajemy śmietanę i kawałeczki zimnego masła, szybko siekamy nożem, zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.

Nadzienie:

1 kg wydrylowanych świeżych wiśni

1/2 szklanki brązowego cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki zimnej wody

Wiśnie zasypujemy cukrem i lekko podsmażamy około 15 minut na średnim ogniu. Odcedzamy sok, który puściły i dalej smażymy. W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę i dodajemy do wiśni. Chwile gotujemy. Zrobi nam się bardzo gęsty kisiel. Odstawiamy do wystygnięcia. ”

Przygotowanie:

Po wyciągnięciu ciasta z zamrażarki rozwałkowałam je na kształt zbliżony do formy, którą będziemy używać do pieczenia. Posmarowałam formę masłem i wylepiłam ciastem dno i boki formy do pieczenia. Na ciasto położyłam  folię aluminiową i wsypałam obciążniki (u mnie fasola ), włożyłam do letniego pieca i nastawiłam termostat na  190 stopni piekarnika. Piekłam 20 min, po tym czasie zdjęłam obciążenie i podpiekałam jeszcze 15 min. Na podpieczone ciasto wyłożyłam wiśnie. Pozostałe ciasto rozwałkowałam i powycinałam  z niego paseczki, ułożyłam je  na wiśniach i wstawiłam na 15 minut do piekarnika (temperatura 180 stopni ).  Tartę po wystudzeniu  oprószyłam cukrem pudrem. Pyszna, maślana, orzeźwiająca

Ala