Składniki na 12 mufinek:
Produkty suche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej (tortowa )
2 kopiaste łyżki masła orzechowego ( z kawałkami orzechów ziemnych)
4 łyżki miodu naturalnego ( spokojnie można dać 5 )
3/ 4 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej + 1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Produkty mokre:
2 jajka
1/ 2 kubka zsiadłego mleka
1/ 2 kubka oleju rzepakowego
2 duże dojrzałe banany
Po dwa ciasteczka Leibniz Minis Classic na spód papilotek
Produkty mokre rozkłócić ze sobą i wlać do produktów suchych. Krótko wymieszać (np) trzepaczką do sosów – krótko tzn tylko do chwili, kiedy składniki się ze sobą połączą. Formę do mufinek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto.Piec w nagrzanym (185 st. C z termoobiegiem) piekarniku – do chwili kiedy babeczki będą miały złoty kolor.
Uwagi : dodać orzechy włoskie, żeby urozmaicić teksturę ciasta. Poza tym dobrze smakują na następny dzień, są wyraźniejsze smaki dodanych składników ( masło orzechowe / banan ). Do powtórki.
Ala