– przepis z bloga Niebo na talerzu – klik –
z moimi zmianami przepis na 18 ciastek – poniżej :
- 1 duży banan
- 100 g miękkiego masła
- 50 g zwykłego cukru + 1 łyżka miodu naturalnego
- kilka kropli aromatu rumowego
- 1 łyżka domowej pasty tahini
- 180 g mąki pszennej ( 80 g mąki pszennej razowej + 100 g mąki pszennej typ 650 )
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g siekanych grubo orzechów włoskich + 3 łyżki pokrojonych orzechów laskowych – do przybrania
Masło pokroić, dodać cukier, domowe tahini i utrzeć. Dodać rozgniecionego widelcem banana, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem, solą i siekanymi orzechami. , wsypać do maślano – bananowej masy. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto wykładać 2 łyżkami , małymi porcjami na blaszkę wyłożoną papierem, lekko spłaszczyć i posypać siekanymi orzechami, lekko wcisnąć je w masę. Piec 10-12 minut, do lekkiego zezłocenia ciastek, które po wystygnięciu – z wierzchu są lekko chrupiące, a wewnątrz miękkie.
Ala