Wykorzystałam pastę ( hummus) z poprzedniego wpisu – klik

Puszka białej fasoli (odsączyć z zalewy, ale też bez przesady)

5 łyżek nasion słonecznika (namoczyć je wcześniej w wodzie – przez 4-5 godzin, wodę odlać i ponownie przepłukać)

do smaku : , sól , zmielony pieprz czarny

2 łyżki oleju rzepakowego + 2 łyżki wody

1 mały kiszony burak ( wyjęłam go z zakiszonego zakwasu) utarty na wiórki ( zostawiłam trochę do dekoracji i do wymieszania z masą , bo nie lubię zbyt kremowej emulsji)

Wszystkie składniki połączyć i potraktować ( pulsacyjnie ! ) blenderem. Doprawić do smaku. Nie musiałam już dodawać ani czosnku ani soku z cytryny bo ukiszony burak miał w sobie te smaki :o)

Na zdjęciu podawany z kiełkami rzodkiewki

Ala