Wykorzystałam pastę ( hummus) z poprzedniego wpisu – klik
Puszka białej fasoli (odsączyć z zalewy, ale też bez przesady)
5 łyżek nasion słonecznika (namoczyć je wcześniej w wodzie – przez 4-5 godzin, wodę odlać i ponownie przepłukać)
do smaku : , sól , zmielony pieprz czarny
2 łyżki oleju rzepakowego + 2 łyżki wody
1 mały kiszony burak ( wyjęłam go z zakiszonego zakwasu) utarty na wiórki ( zostawiłam trochę do dekoracji i do wymieszania z masą , bo nie lubię zbyt kremowej emulsji)
Wszystkie składniki połączyć i potraktować ( pulsacyjnie ! ) blenderem. Doprawić do smaku. Nie musiałam już dodawać ani czosnku ani soku z cytryny bo ukiszony burak miał w sobie te smaki :o)
Na zdjęciu podawany z kiełkami rzodkiewki
Ala