Przepis pochodzi z bloga Niebo na talerzu -klik –
Z podanej ilości upiekłam dwie keksówki (o wymiarach 12,5 x 25 cm ). Jabłka po prostu upycham w cieście, bo moje jest raczej klejące, ale robiłam go już dwukrotnie i za każdym razem znakomicie smakuje.
Wklejam przepis :
”
- 20g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych ( u mnie instant)
- 200 ml ciepłego, niegorącego mleka
- 2,5 szklanki mąki pszennej (375g)
- 5 łyżek cukru
- 2 duże jajka
- 100 g rozpuszczonego masła lub 100 ml oleju roślinnego ( u mnie olej )
- szczypta soli (na końcu łyżeczki do herbaty)
na nadzienie – 5 dużych, twardych jabłek, dwie łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego, dwie łyżki cukru/ksylitolu, dwie łyżki soku z cytryny ( tylko wymieszałam je z cukrem i cynamonem )
na kruszonkę – 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, 60 g masła, ew. łyżeczka cynamonu
Drożdże wkruszyć/wsypać do naczynia z ciepłym mlekiem. Dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Odstawić na 15-20 minut, zaczyn powinien nieco podrosnąć. (…)
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać zaczyn, ubite z cukrem jajka i sól. Mikserem z końcówkami haki zagniatać ciasto przez 10 – 15 minut. Dodać stopione masło / olej i zagniatać wszystko do jego wchłonięcia. Ciasto może być luźne i klejące – nie szkodzi. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę, półtorej. Zwykle wkładam je do piekarnika, ustawiam temperaturę 50 stopni, po minucie, dwóch ją WYŁĄCZAM.
Kiedy ciasto wyrosło, obrać jabłka, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Włożyć do miski, (…) zasypać cukrem i skrobią/mąką ziemniaczaną lub budyniowym proszkiem. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto od razu przełożyłam do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek . W ciasto poupychałam jabłka . (…)
Składniki kruszonki przełożyć do niedużej miski i rozetrzeć w palcach do połączenia, na okruchy.
Posypać nimi wierzch ciasta. Do piekarnika (bez rozgrzania), na środkową półkę wstawić formę z ciastem. Ustawić temperaturę na 180 stopni, góra- dół.
Piec około 40 minut, do zrumienienia się ciasta. Dłuższe pieczeni powoduje jego wysuszanie. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Kroić po całkowitym ostudzeniu ciasta.”
Dziękuję Beacie za przepis :o)