Przepis i smak , doskonałe. A tajny składnik, tzn ….musztarda, działa „cuda” z kubkami smakowymi :o)

Przepis pochodzi z książki Pani Marty Dymek : JADŁONOMIA PO POLSKU ” Wyd. MARGINESY. Warszawa 2020. Strona 130

A ten ze zdjęcia,  cukiniowy bigos zrobiłam w ten sposób:

250 g pieczarek

ok 1 kg cukinii ( moja była duża, więc obrałam ją ze skórki , a potem utarłam na grube wiórki)

2 kwaśne jabłka ( szara reneta, starte razem ze skórką na grube wiórki)

1 surowa marchewka ( obrana i starta na grube wiórki )

1 duża cebula

5 łyżek koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki musztardy delikatesowej

2 łyżeczki papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

maggi do smaku

sól i pieprz czarny ( mielony ) do smaku

olej rzepakowy

kminek

Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, potem dodałam pokrojone w grube plastry pieczarki. Przełożyłam całość do garnka, w którym zamierzałam robić bigos. Na  patelnię  znowu wlałam odrobinę oleju , wsypałam sypką paprykę , chwilkę ją poddusiłam , a potem partiami wsypałam starte na grube wiórki : cukinię , jabłka i marchew. Podsmażyłam. Połączyłam z pieczarkami i cebulą. Dodałam kminek i sól do smaku.  Dusiłam 15 minut. Następnie dodałam przecier pomidorowy i musztardę. Posypałam lubczykiem.