Przepis i smak , doskonałe. A tajny składnik, tzn ….musztarda, działa „cuda” z kubkami smakowymi :o)
Przepis pochodzi z książki Pani Marty Dymek : JADŁONOMIA PO POLSKU ” Wyd. MARGINESY. Warszawa 2020. Strona 130
A ten ze zdjęcia, cukiniowy bigos zrobiłam w ten sposób:
250 g pieczarek
ok 1 kg cukinii ( moja była duża, więc obrałam ją ze skórki , a potem utarłam na grube wiórki)
2 kwaśne jabłka ( szara reneta, starte razem ze skórką na grube wiórki)
1 surowa marchewka ( obrana i starta na grube wiórki )
1 duża cebula
5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki musztardy delikatesowej
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
maggi do smaku
sól i pieprz czarny ( mielony ) do smaku
olej rzepakowy
kminek
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, potem dodałam pokrojone w grube plastry pieczarki. Przełożyłam całość do garnka, w którym zamierzałam robić bigos. Na patelnię znowu wlałam odrobinę oleju , wsypałam sypką paprykę , chwilkę ją poddusiłam , a potem partiami wsypałam starte na grube wiórki : cukinię , jabłka i marchew. Podsmażyłam. Połączyłam z pieczarkami i cebulą. Dodałam kminek i sól do smaku. Dusiłam 15 minut. Następnie dodałam przecier pomidorowy i musztardę. Posypałam lubczykiem.