chleb,wypieczone,wytrawne

Zaproszenie do wrześniowej piekarni u Amber – węgierskie rogaliki Kifli

wrześniowe zaproszenie Amber do “wspólnego pieczenia” skusiło mnie przepisem na węgierskie rogaliki Kifli – klik

” wklejam przepis na 8 sztuk:
400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
270 ml mleka + do posmarowania łyżka mleka i jedno rozbełtane jajko
30 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli (dać troszkę mniej )
7 g drożdży instant

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać letnie mleko, wsypać drożdże i cukier i zostawić na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać sól i schłodzone, rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić je na 8 części (po 85 g) i każdą część rozwałkować cieniutko w trójkąt. Zwinąć od podstawy trójkąta  (…)  i odłożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Następnie po zrobieniu wszystkich rogalików posmarować je mlekiem z rozbełtanym jajkiem  i wstawić do ciepłego piekarnika (40 st. c z termoobiegiem ), żeby urosły (ok. 25 min.). Gdy wyrosną znów posmarować je mlekiem z rozbełtanym jajkiem ,  posypać białym sezamem i czarnuszką . Wstawiłam je potem do piekarnika i ustawiłam na termostacie temp. 180 st C. gdy piekarnik ją osiągnął,  nastawiłam minutnik na 15 minut , potem zwiększyłam temp do 200 st. C i dopiekłam przez kolejne 15 minut .  Ostudziłam na kratce. Bardzo smaczne i chrupiące.

Kifli na blogach:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Stare gary
Takie tam moje pomysły
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne

Możesz również polubić…

22 komentarze

  1. Alu, cudnie upieczone!
    A środek rogali idealnie pulchny.
    DZiękuję Ci za wrześniowe wypiekanie.

    1. says:

      Dziękuję Ci Aniu serdecznie za to miejsce , jakim jest Twoja blogowa ” Kuchnia”. Do następnego razu i niech nam się upiecze ;o)

  2. margot says:

    Rogale cudne i piękna ta fotorelacja

    1. says:

      Dziękuję za miłe słowa i odwiedziny ;o)

  3. Wyszły wspaniale ! Dziękuję za Twój udział, pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. says:

      Tak jak już pisałam na Waszym blogu, dziękuję za przepis, z pewnością nie raz z niego skorzystam. Ala z Podhala ;o)

  4. Ślicznie wypieczone i widać, że nadają się na smakowite kanapeczki. Do kolejnego wspólnego wypiekania.

    1. says:

      Dziękuję, do następnego razu ;o) Ala

  5. Ładnie upieczone i bardzo apetyczne!
    Pozdrawiam

    1. says:

      Były bardzo smaczne, udał się ten wypiek ;o)

  6. Jakie puchate! Super 🙂

    1. says:

      🙂 ja i domownicy zjedliśmy je ze smakiem. Pozdrawiam

  7. Pięknie wypieczone i jakie smaczne:-) Bardzo apetycznie się prezentują:-)

    1. says:

      Dziękuję za dobre słowo. Dziękuję za “wspólne” wypiekanie 😉

  8. Ależ Ci cudnie się upiekły 🙂 I podziwiam za wałkowanie trójkątów. Ja poszłam na łatwiznę i wycinałam je z prostokątów 😉
    Dziękuję za wspólny czas 🙂

    1. says:

      Dziękuję Kochana za te komplementy, cieszą mnie ogromnie. Również dziękuje za “wspólne” wypiekanie ;o)

  9. Pięknie wypieczone. Podziwiam! 🙂

    1. says:

      Dziękuję Kochana , ale i tak zazdroszczę Ci tych słojów – zawojów na Twoim wypieku. Musze jeszcze trochę poćwiczyć zwijanie rogalików 😉

  10. Bardzo smakowicie wyglądają. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    1. says:

      Również dziękuję ….. i do następnego razu 🙂

  11. Dzięki za wspólne pieczenie. I za to super fotorelację

    1. says:

      Pięknie dziękuję, do następnego – równie smakowitego – razu 🙂

Możliwość komentowania jest wyłączona.