wrześniowe zaproszenie Amber do „wspólnego pieczenia” skusiło mnie przepisem na węgierskie rogaliki Kifli – klik
” wklejam przepis na 8 sztuk:
400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
270 ml mleka + do posmarowania łyżka mleka i jedno rozbełtane jajko
30 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli (dać troszkę mniej )
7 g drożdży instant
Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać letnie mleko, wsypać drożdże i cukier i zostawić na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać sól i schłodzone, rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić je na 8 części (po 85 g) i każdą część rozwałkować cieniutko w trójkąt. Zwinąć od podstawy trójkąta (…) i odłożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Następnie po zrobieniu wszystkich rogalików posmarować je mlekiem z rozbełtanym jajkiem i wstawić do ciepłego piekarnika (40 st. c z termoobiegiem ), żeby urosły (ok. 25 min.). Gdy wyrosną znów posmarować je mlekiem z rozbełtanym jajkiem , posypać białym sezamem i czarnuszką . Wstawiłam je potem do piekarnika i ustawiłam na termostacie temp. 180 st C. gdy piekarnik ją osiągnął, nastawiłam minutnik na 15 minut , potem zwiększyłam temp do 200 st. C i dopiekłam przez kolejne 15 minut . Ostudziłam na kratce. Bardzo smaczne i chrupiące.
Kifli na blogach:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Stare gary
Takie tam moje pomysły
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Anna
Alu, cudnie upieczone!
A środek rogali idealnie pulchny.
DZiękuję Ci za wrześniowe wypiekanie.
Ala
Dziękuję Ci Aniu serdecznie za to miejsce , jakim jest Twoja blogowa ” Kuchnia”. Do następnego razu i niech nam się upiecze ;o)
margot
Rogale cudne i piękna ta fotorelacja
Ala
Dziękuję za miłe słowa i odwiedziny ;o)
Małgosia z Akacjowego Bloga
Wyszły wspaniale ! Dziękuję za Twój udział, pozdrawiam serdecznie 🙂
Ala
Tak jak już pisałam na Waszym blogu, dziękuję za przepis, z pewnością nie raz z niego skorzystam. Ala z Podhala ;o)
Gucio
Ślicznie wypieczone i widać, że nadają się na smakowite kanapeczki. Do kolejnego wspólnego wypiekania.
Ala
Dziękuję, do następnego razu ;o) Ala
Kamila
Ładnie upieczone i bardzo apetyczne!
Pozdrawiam
Ala
Były bardzo smaczne, udał się ten wypiek ;o)
Beata
Jakie puchate! Super 🙂
Ala
🙂 ja i domownicy zjedliśmy je ze smakiem. Pozdrawiam
Marzena
Pięknie wypieczone i jakie smaczne:-) Bardzo apetycznie się prezentują:-)
Ala
Dziękuję za dobre słowo. Dziękuję za „wspólne” wypiekanie 😉
Badylarka
Ależ Ci cudnie się upiekły 🙂 I podziwiam za wałkowanie trójkątów. Ja poszłam na łatwiznę i wycinałam je z prostokątów 😉
Dziękuję za wspólny czas 🙂
Ala
Dziękuję Kochana za te komplementy, cieszą mnie ogromnie. Również dziękuje za „wspólne” wypiekanie ;o)
Konwalie w kuchni
Pięknie wypieczone. Podziwiam! 🙂
Ala
Dziękuję Kochana , ale i tak zazdroszczę Ci tych słojów – zawojów na Twoim wypieku. Musze jeszcze trochę poćwiczyć zwijanie rogalików 😉
Agnieszka
Bardzo smakowicie wyglądają. Dziękuję za wspólne pieczenie.
Ala
Również dziękuję ….. i do następnego razu 🙂
Krystyna Banaczkowska
Dzięki za wspólne pieczenie. I za to super fotorelację
Ala
Pięknie dziękuję, do następnego – równie smakowitego – razu 🙂