Przepis pochodzi z książki „Słodki świat” pani Ewy Wachowicz. Wydawca: EWA WACHOWICZ – PROMISS. KRAKÓW 2010 , WYDANIE IV. Strona 146 – Drożdżówka z Więcławic
Składniki na dużą blachę
Ciasto :
” 700 g mąki tortowej
5 łyżek mąki tortowej na zaczyn
3 jajka
2 żółtka
80 g drożdży świeżych
1 szklanka ciepłego mleka
150 g cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
1 flakonik aromatu pomarańczowego
Kruszonka:
1/4 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki tortowej
50 g płatków migdałowych ( to już innowacja ode mnie ). Kruszonkę wyrobić i wstawić do lodówki żeby stężała
Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki i odstawić w ciepłe miejsce ( u mnie to miska przykryta ściereczka, na oknie, w słoneczku). Jak zaczyn podrośnie to dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrabiałam robotem kilka minut, potem odstawiłam ciasto na godzinę i ponownie je przerobiłam. Przykryłam całość ponownie ściereczką i dalej garowało sobie na oknie. Jak potroiło swoja objętość przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypałam zimną kruszonką. Odstawiłam do ponownego podrośnięcia (25 minut). Wstawiłam do nagrzanego piekarnika (165 z termoobiegiem) i podkręciłam temperaturę do 180 st. C. Piekłam 35 minut. Pyszna, wysoka, neutralna w smaku.
- Przed włozeniem do piekarnika
- Po upieczeniu