Zupa smakuje fantastycznie. Swoją podałam z lubczykiem i kawałkami chlebka naan
Świetnie też smakuje z prażoną kaszą gryczaną ( suche ziarna uprażyć na suchej patelni, do chwili kiedy nie zaczną na niej „podskakiwać: ) + uprażone nasiona dyni.
Składniki:
1 duży seler
2 duże ziemniaki
1 por -tylko biała część
1 jabłko
1 litr wody + 3 łyżki bulionu warzywnego instant w słoiku (WINIARY)
1 szklanka mleka 2 %
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
olej rzepakowy
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju rzepakowego. wsypałam pokrojoną w plasterki białą część pora . Jak stracił surowiznę – przełożyłam do garnka z gotującym się bulionem . Na patelnię wsypałam pokrojone jabłka – poddusiłam chwilę i wsypałam do gotującego się pora. Analogicznie postąpiłam z ziemniakami a potem z selerem. Całość gotowałam do miękkości. Doprawiłam do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, czarnym pieprzem i solą. Dolałam mleka. Jak całość wystygła – potraktowałam ją blenderem. Oczywiście na talerzu posypałam świeżym lubczykiem .