Syrop ze świeżej mięty (2 ) i imbiru

Korzystałam z mojego poprzedniego wpisu – klik –

Składniki ( ze zmianami ):

1, 20 kg cukru

ok. 30 dkg świeżej mięty ( górne liście i łodygi )

1 litr wody

1 cytryna ( wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę, potem wycisnąć sok )

kawałek świeżego imbiru

Zagotować wodę z cukrem  . W tym czasie miętę umyć, odcedzić ( ja używam do tego wirówki/ suszarki do sałaty) i pokroić nożyczkami na mniejsze kawałki. Wsypać do zagotowanego , gorącego syropu, dodać pokrojony na drobne kawałki imbir i skórkę z cytryny. Przykryć naczynie pokrywką i odstawić do wystygnięcia . Dolać potem sok z cytryny i odstawić mieszaninę na 2 doby. Potem przecedzić wszystko przez sito i rozlać do słoiczków. Nie pasteryzowałam – chociaż można – bo trzymam w lodówce.

Używam do zrobienia domowej lemoniady : syrop + woda mineralna gazowana + miód do smaku

← Poprzedni post

Następny post →

1 Comments

  1. I to jest pychotka.