Korzystałam z mojego poprzedniego wpisu – klik –
Składniki ( ze zmianami ):
1, 20 kg cukru
ok. 30 dkg świeżej mięty ( górne liście i łodygi )
1 litr wody
1 cytryna ( wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę, potem wycisnąć sok )
kawałek świeżego imbiru
Zagotować wodę z cukrem . W tym czasie miętę umyć, odcedzić ( ja używam do tego wirówki/ suszarki do sałaty) i pokroić nożyczkami na mniejsze kawałki. Wsypać do zagotowanego , gorącego syropu, dodać pokrojony na drobne kawałki imbir i skórkę z cytryny. Przykryć naczynie pokrywką i odstawić do wystygnięcia . Dolać potem sok z cytryny i odstawić mieszaninę na 2 doby. Potem przecedzić wszystko przez sito i rozlać do słoiczków. Nie pasteryzowałam – chociaż można – bo trzymam w lodówce.
Używam do zrobienia domowej lemoniady : syrop + woda mineralna gazowana + miód do smaku
sabina
I to jest pychotka.