Poprawiałam ten wypiek  – klik

Składniki na duży bochenek, pieczony w żeliwnej gęsiarce :

250 dkg mąki żytniej

250 dkg mąki pszennej razowej

litrowy słoik aktywnego, świeżego ( 16 dniowy ) zaczynu żytniego

2 łyżeczki soli

4 chlusty oliwy extra virgine ( ale lepiej zastąpić ją olejem rzepakowym, bo wydaje mi się ze czuć w chlebie jej goryczkę)

kminek mielony + ziarna + ziarna czarnuszki( do smaku , po ok 1,5 łyżki )

dwie garście nasion dyni

woda

3,5 g suszonych drożdży

garść mąki pszennej typ 650 ( do podsypania ciasta – bo tym razem zrobiłam je gęściejsze)

Ciasto wyrastało ok 4 godzin w misce w ciepłym piekarniku (30 st. C z termoobiegiem ), odgazowałam je , podsypałam mąką i pozwoliłam ponownie wyrastać tym razem w w gęsiarce wysmarowanej margaryną i obficie posypanej pszennymi otrębami.

Uwaga :

Ciasto sięgało po włożeniu do formy do 1/2 jej wysokości. Wyrastało jeszcze ok 2-3 godzin, pod przykryciem (pokrywka gęsiarki) do chwili,  kiedy sięgało już rantów naczynia. Wtedy  ustawiłam piekarnik na 260 st. C ( z termoobiegiem) i ustawiłam minutnik na 30 minut i piekłam pod przykryciem.

Potem zmniejszyłam  temperaturę do 240 st. C ( na 15 minut), następnie  posmarowałam lekko osolonym krochmalem, temperaturę  obniżyłam do 220 st. C  (10 minut). Wyjęłam chleb z naczynia i piekłam w temp 190 st. C przez 10 minut . Studziłam na kratce.