Składniki na duży bochenek, pieczony w żeliwnej gęsiarce :
250 dkg mąki żytniej
250 dkg mąki pszennej razowej
litrowy słoik aktywnego, świeżego ( 16 dniowy ) zaczynu żytniego
2 łyżeczki soli
4 chlusty oliwy extra virgine ( ale lepiej zastąpić ją olejem rzepakowym, bo wydaje mi się ze czuć w chlebie jej goryczkę)
kminek mielony + ziarna + ziarna czarnuszki( do smaku , po ok 1,5 łyżki )
dwie garście nasion dyni
woda
3,5 g suszonych drożdży
garść mąki pszennej typ 650 ( do podsypania ciasta – bo tym razem zrobiłam je gęściejsze)
Ciasto wyrastało ok 4 godzin w misce w ciepłym piekarniku (30 st. C z termoobiegiem ), odgazowałam je , podsypałam mąką i pozwoliłam ponownie wyrastać tym razem w w gęsiarce wysmarowanej margaryną i obficie posypanej pszennymi otrębami.
Uwaga :
Ciasto sięgało po włożeniu do formy do 1/2 jej wysokości. Wyrastało jeszcze ok 2-3 godzin, pod przykryciem (pokrywka gęsiarki) do chwili, kiedy sięgało już rantów naczynia. Wtedy ustawiłam piekarnik na 260 st. C ( z termoobiegiem) i ustawiłam minutnik na 30 minut i piekłam pod przykryciem.
Potem zmniejszyłam temperaturę do 240 st. C ( na 15 minut), następnie posmarowałam lekko osolonym krochmalem, temperaturę obniżyłam do 220 st. C (10 minut). Wyjęłam chleb z naczynia i piekłam w temp 190 st. C przez 10 minut . Studziłam na kratce.