Składniki na 12 babeczek :
SUCHE:
1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 ( tortowa )
1/2 szklanki zwykłego cukru
4 łyżki kakao ( kopiaste )
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 przygarstki nasion słonecznika
łyżka rodzynek
MOKRE :
2 jajka
1/2 szklanki kefiru
1/2 szklanki oleju
3 łyżki domowej nalewki z wiśni
Trzepaczką do sosów rozmieszać mokre składniki i wlać do suchych. Wymieszać. Ciasto przełożyć łyżką do przygotowanych wcześniej papilotek. Wstawić formę z nimi do nagrzanego piekarnika (175 st. C z termoobiegiem ). Piec ok 15 minut (sprawdzić stan upieczenia wykałaczką ). Wyjąc z formy i wystudzić na kratce do pieczenia.
Marzynia Mamcia
Ja chcę ciastko z tej cudnej foremki. Razem z foremką. I z resztą tej domowej wiśniówki!
Pozdrowienia serdeczne – Marzynia z H&C
Ala
Wiesz że za te komentarze to ja Cię – kocham, lubię i szanuję – wiśnióweczka będzie czekać :o). Odwzajemniam serdeczności