Mufinki mocno czekoladowe z nasionami słonecznika i wiśniówką

Składniki na 12 babeczek :

SUCHE:

1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450  ( tortowa )

1/2 szklanki zwykłego cukru

4 łyżki kakao ( kopiaste )

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

2 przygarstki nasion słonecznika

łyżka rodzynek

MOKRE :

2 jajka

1/2 szklanki kefiru

1/2 szklanki oleju

3 łyżki domowej nalewki z wiśni

Trzepaczką do sosów rozmieszać mokre składniki i wlać do suchych. Wymieszać. Ciasto przełożyć łyżką do przygotowanych wcześniej papilotek. Wstawić formę z nimi do nagrzanego piekarnika (175 st. C z termoobiegiem ). Piec ok 15 minut (sprawdzić stan upieczenia wykałaczką ). Wyjąc z formy i wystudzić na kratce do pieczenia.

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. Marzynia Mamcia

    Ja chcę ciastko z tej cudnej foremki. Razem z foremką. I z resztą tej domowej wiśniówki!
    Pozdrowienia serdeczne – Marzynia z H&C

    • Wiesz że za te komentarze to ja Cię – kocham, lubię i szanuję – wiśnióweczka będzie czekać :o). Odwzajemniam serdeczności