Przepis na ciasteczka Pani Krystyny z tego bloga – klik – zobaczyłam na jednej z grup na Facebooku.
Przepis na 14 sztuk :
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego wymieszanego z płatkami migdałowymi (w oryginalnym przepisie była kasza jaglana ekspandowana)
2 rozgniecione, dojrzałe banany
1 łyżeczka kakao (dałam łyżkę)
2 łyżki naturalnego miodu
i ode mnie szczypta cynamonu
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Formować łyżeczką ciastka i obtaczać w amarantusie. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w temp. 175 st. C. Po upieczeniu odczekać chwilkę , bo są miękkie. Smaczna , nieskomplikowana przegryzka. Następnym razem dodam kilka namoczonych wcześniej daktyli i poleję czekoladą (sugestia Autorki)