przetwory

Przepis na kiszony kalafior

Przepis wypatrzyłam u Hajduczka naturalnie – klik

Zakisiłam dopiero co , więc poczekam na rezultaty jeszcze dwa tygodnie 🙂

Kalafior podzieliłam na różyczki i moczyłam kilka godzin w wodzie z sokiem z cytryny ( żeby się pozbyć ewentualnych mieszkańców ) .
Następnie włożyłam do słoika, zalałam gorącą solanką ( wg przepisu : 1 łyżka soli na litr wody) i dodałam pokrojone kawałki świeżego chrzanu oraz czosnku. Do jednego ze słoików dodatkowo  dodałam liście laurowe i jeszcze kawałek buraka ( z zakiszonego barszczu), a do drugiego łyżkę gorczycy .

01.11.2019

Jest dobro, jest moc ! Fantastyczna kiszonka.

Możesz również polubić…

1 komentarz

  1. sabina says:

    Kalafior to zło.

Możliwość komentowania jest wyłączona.