Przepis na nią znalazłam tutaj – klik
Składniki :
1 szklanka mleka (2 %)
100 g masła
100 g mleka w proszku
4 jajka
1 szklanka zwykłego cukru
szczypta soli
skórka i sok z dużej cytryny
375 g mąki pszennej (typ 650)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
” Mleko (płynne) podgrzać w rondelku z masłem do roztopienia się masła. Zestawić z ognia, dodać mleko w proszku, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Z umytej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, jedno i drugie dodać do ubitej masy jajecznej razem z ekstraktem waniliowym, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i miksując na wolnych obrotach dodawać do ciasta. Nie przerywając miksowania powoli wlewać mleko z masłem.”
Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 st. C (z termoobiegiem) przez około 45 minut i potem jeszcze 10 minut w temp. 180 stopni .