Skorzystałam z tego przepisu – klik –
2 szklanki płatków (owsiane + jęczmienne)
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 szklanka pestek ze słonecznika i dyni
2 łyżki miodu
4 łyżki sezamu (czarny i biały)
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki masła orzechowego
1/4 szklanki wody
1 łyżka oleju sezamowego
szczypta soli
Uwaga : dodałam jeszcze pokrojone daktyle, rodzynki, żurawinę oraz pokruszona deserowa czekoladę – ale to już po upieczeniu !!!
Wymieszałam ze sobą suche składniki (płatki owsiane i nasiona, orzechy plus masło orzechowe ). W letniej wodzie rozpuściłam miód i dodałam olej . Wszystko lekko przemieszałam i rozłożyłam na papierze do pieczenia i na blaszce. Piekłam 40 minut w 145 st. C z termoobiegiem, aż do zezłocenia się granoli. Do letniej dodałam bakalie i włożyłam do słoika, a właściwie to do kilku bo wyszło jej duuużo.