Składniki na dwie krucho – drożdżowe strucle :
1/4 kosteczki świeżych drożdży
30 dkg mąki pszennej (typ 650)
25 dkg  margaryny (temp. pokojowa)
2 rozbełtane jajka
4 łyżki zwykłego  cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłej wody (3  łyżki) ,  cukru i 3 – 4 łyżek mąki.
Zmiksować tłuszcz z przesianą mąką , dodać jajka oraz bąbelkujący zaczyn. Wyrobić na lśniąca masę. Wstawić na chwilę do lodówki.

Masa jabłkowa:

5 niedużych jabłek obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach , dodać  kogel – mogel z 1 żółtka i 2 łyżek cukru oraz szczyptę przyprawy do pierników i 2 łyżki kakao. Masę lekko wymieszać.

Potem ciasto podzielić na dwie części. Jedna z nich rozwałkować lub uformować prostokąt (grubości ok. 1,5 – 2 cm). Naciąć w jodełkę dłuższe jego boki , posmarować to lekko rozbełtanym białkiem i przez środek ułożyć pas nadzienia. Zawinąć końce, a nacięte paski spleść jak warkocz. Tak uformowaną struclę  posmarować z wierzchu resztą białka, posypać odrobiną cukru i  piec w temp. 185 st. C aż do zrumienienia (25-30 minut)