Przepis pochodzi z książki Pani Małgorzaty Zielińskiej “DROŻDŻOWE WYPIEKI” wyd. OLIMP, Poznań 2009, str. 31 – SZYBKI CHLEB RAZOWY –
Składniki (z moimi modyfikacjami) na 1 bochenek upieczony w tortownicy o przekroju 17 cm (mała):
400 g mąki pszennej razowej (Melvit)
1 1/2 łyżeczka drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka mielonego kminku
400 g Zsiadłego Mleka
Wszystkie składniki wymieszać mikserem (haki), na końcu dodać olej i sól. Skosztować odrobinę ciasta i sprawdzić jakie jest w smaku. Uwaga : konsystencja ma być niezbyt gęsta. Ciasto włożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba lekko zmoczyłam wodą i posypałam szczyptą czarnuszki. Całość przykryć reklamówką i odstawić do wyrośnięcia (godzina). Jak ciasto się “ruszy” Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika – 210 st. C z termoobiegiem. Piec 35 minut. Studzić na kratce. Mój chleb wyszedł trochę gliniasty, ale myślę że za mało podrósł zanim włożyłam go do piekarnika.