Składniki :

40 dkg mąki pszennej (typ 650)
6 surowych żółtek ( białka użyłam do upieczenia bezy – patrz przepis poniżej) 
1 kostka margaryny (250 g)
5 dkg cukru ( zwykłego ) + cukier wanilinowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

3 jabłka

2-3 łyżki mąki kukurydzianej

cynamon

1 rozbełtane jajko do posmarowania wierzchów ciast przed upieczeniem

Mąkę posiekać z margaryną i proszkiem do pieczenia i dodać żółtka. Zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na co najmniej na godzinę . Potem ciasto rozwałkować i uformować na kształt koła… albo i nie :), posmarować wnętrze rozkłóconym jajkiem , posypać niewielką ilością mąki kukurydzianej na to ułożyć obrane i pokrojone dosyć cienko w plasterki jabłko , posypać cynamonem i założyć brzegi ciasta na siebie . Wierzch posmarować znowu jajkiem . Piec w nagrzanym do 200 st. C ( z termoobiegiem) piekarniku aż do chwili kiedy wierzchy  się zezłocą. Jeszcze ciepłe posypałam kawałkami bezy.

—————————————–

6 białek ubić na sztywno i wsypać  45 dkg zwykłego cukru, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, a po chwili 2 łyżeczki soku z cytryny. Masę rozsmarować na papierze do pieczenia . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C ( z termoobiegiem) , na 60 minut . Wystudzić.