Przepis na ciasto otrzymałam onegdaj, onegdaj od Jasia i Małgosi P. , natomiast na masę od pani Ali D. – S.
Składniki na blaty:
1/2 kg mąki pszennej (typ 650)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki miodu (płynny)
2 jajka
7 dkg masła (margaryny )
1 łyżeczka sody spożywczej
2 łyżki śmietany (18 %)
Sodę rozpuścić w śmietanie, dodać resztę składników i wymieszać kuchennym robotem (mieszadła typu haki). Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować każdą z nich na papierze do pieczenia (w kształt prostokąta w miarę możliwości : ), przenieść na blachy ( te z wyposażenia piekarnika), ponakłuwać blaty widelcem i wstawić (obie blaszki ) do gorącego piekarnika (180 st. C z termoobiegiem) i upiec. Uwaga: pilnować pieczenia bo szybko “łapią” kolor. Wystudzić.
Masa z kaszy manny i orzechów włoskich:
5 łyżek kaszy manny
1/2 litra mleka krowiego
4 – 5 łyżek cukru (wedle smaku)
18 dkg masła (lub margaryny)
2 łyżki spirytusu
10 dkg orzechów włoskich (zostawić kilka do przybrania wierzchu ciasta, a resztę zmielić w maszynce do mielenia orzechów),
Z mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać z kaszą manną. Resztę mleka zagotować, dodać do niego cukier i wlać mieszaninę grysikową. Ugotować na gęsto. Wystudzić.
Masło ( margarynę) rozetrzeć na puch i dodawać po łyżeczce ugotowanej kaszki. Ciągle mieszać, dodać zmielone orzechy i spirytus. . Odstawić dp “przegryzienia sie ” składników.
Blaty przekroć na pół, posmarować powidłem sliwkowym i na niego wyłożyć część masy grysikowej, połozyć nastepny blat i znowu potraktować go powidłem i masą. Jako ostatni ma być blat. Na nim rozprowadzamy ciepłą polewę czekoladową. Ozdabiamy połówkami orzechów włoskich. Ciasto wynosimy w chłodne miejsce. Najlepsze na drugi, trzeci dzień.
Polewa czekoladowa :
8 dkg tłuszczu ( margaryna, masło)
8 dkg cukru zwykłego
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Tłuszcz, cukier i kakao rozpuścić w garnuszku. W zimnym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i wlać powoli do gorącej kakaowej mieszaniny. Chwilę pogotować , ciągle mieszając – trzepaczka do sosów.