Składniki na dużą blachę ( 40 x 24 cm):
Ciasto kruche :
30 dkg mąki pszennej (typ 650)
158 dkg masła lub margaryny
10 dkg cukru ( może być zwykły, nie puder)
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Gdyby ciasto było zbyt suche dodać 2 łyżki śmietany ( 18 %)
Mąkę i proszek przesiać, posiekać z masłem, dodać cukier a potem zagnieść całość z żółtkami. Wstawić do lodówki na godzinę. (W moim przypadku ciasto zrobiła kilka dni wcześniej i przechowałam w zamrażarce, potem tylko rozmroziłam, rozwałkowałam i upiekłam). Potem wyjąć , cienko rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, ponakłuwać . Piec do zezłocenia w gorącym piekarniku (185 st. C z termoobiegiem). Wystudzić.
Wystudzone ciasto posmarować rozbełtanym białkiem i położyć na nim masę makową
Masa makowa:
gotowa z puszki (900 g)
dodałam do niej 10 dkg sparzonych gorącą woda i odsączonych rodzynek
oraz 10 dkg orzechów włoskich
kilka kropel aromatu arakowego
oraz ubite 2 jajka
Całość wymieszałam i rozłożyłam na podpieczonym cieście
Masa serowa:
1 kg sera wiaderkowego (Hej)
10 dkg cukru
10 dkg margaryny (Palma, Kasia, itp)
4 jajka (osobno ubić białka)
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
Ubić pianę z białek , dodać 2-3 łyżki cukru. Odstawić. Tłuszcz utrzeć z resztą cukru i dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Dodawać małymi porcjami ser , wsypać po troszeczku mąkę ziemniaczaną. Na końcu lekko wmieszać pianę z białek.
Ułożyć masę serową na tej makowej i wstawić na godzinę do piekarnika. Piec w temp.170 st. C z termoobiegiem.