Ugotować rosół z kury,  przecedzić mięso i warzywa. Dodać żelatynę w ilości odpowiedniej do płynu z którego planujemy zrobić galat . Żelatynę zalać chłodnym rosołem ( dosłownie kilka łyżek , tylko tyle żeby płyn  przykrył żelatynę). Ugotować mrożony, zielony groszek ( bez przykrycia żeby nie stracił koloru). Do filiżanek włożyć plastry ugotowanego na twardo jajka, pokrojoną marchewkę (z rosołu  ), zielony groszek , kilka “rekinów” z kurczaka, kukurydzę z puszki. Całość popieprzyć i lekko posolić.

Do napęczniałej żelatyny dolać jeszcze kilka łyżek rosołu i chwile pogotować. Tylko do czasu rozpuszczenia się grudek. Nie dłużej ! Dodać resztę rosołu , zamieszać i wlać do przygotowanych ( tych z mięsiwem) naczyń. Wstawić do lodówki. Podawać z sokiem z cytryny.