Składniki na krucho – drożdżowe ciasto :
1/4 kosteczki drożdży
30 dkg mąki pszennej (typ 650)
20 dkg masła (zimne)
2 rozbełtane jajka
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy (mały)
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłej wody (2-3 łyżki) , łyżki cukru i 2 łyżek mąki.
Posiekać masło z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia , dodać jajka wymieszane z cukrem waniliowym oraz bąbelkujący zaczyn. Wyrobić na lśniąca masę. Wstawić na godzinę do lodówki.
ok. 50 dkg twarogu rozdrobnić widelcem i dodać
2 żółtka
1 cukier wanilinowy + szczypta cynamonu
garstkę sparzonych gorącą wodą i odcedzonych rodzynek
1/2 budyniu śmietankowego (w proszku ) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
wymieszać składniki.
Ciasto rozwałkować, wykrawać kubkiem koła i formować różyczki w taki sposób – klik,
Ja zrobiłam więcej ciasta ( z podwójnej porcji) , więc z reszty uformowałam dwie strucle, jedną z serem a drugą z pokrojonymi na cienkie plasterki dwoma jabłkami. Uwaga – zanim położyłam farsz na cieście posmarowałam go lekko rozbełtanym białkiem.
Ciasta i ciasteczka piekłam w 190 st. C (z termoobiegiem). Strucle można mrozić.