Składniki na krucho – drożdżowe ciasto :

1/4 kosteczki drożdży (25 g)
30 dkg mąki pszennej (typ 650)
20 dkg masła (zimne)
2 rozbełtane jajka
1 łyżka cukru
1 cukier wanilinowy (mały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłej wody (2-3  łyżki) , łyżki cukru i 2 łyżek mąki.
Posiekać masło z przesianą mąką, dodać jajka wymieszane z cukrem
wanilinowym oraz bąbelkujący zaczyn. Wyrobić na lśniąca masę. Wstawić na pół godziny do lodówki.

Nadzienie:

10 dkg suszonych śliwek ( bez pestek)

3 łyżki masła (rozpuścić je)

3 łyżki zwykłego cukru

3 łyżki cynamonu

Ciasto cienko rozwałkować, rozsmarować na nim ciepłe masło i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Na to dorzucić pokrojone suszone śliwki. zawinąć całość na kształt rulonu i pokroić na części. Ułożyć blisko siebie w tortownicy do  posypać z wierzchu resztką cukru z cynamonem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (190 st. C) piec ok 35 minut. Po wystudzeniu odrywać kęsy Dobre do zajadania się solo lub z … masłem 🙂