Składniki:
1 kubek kefiru (duży)
2 jajka
1 łyżeczka suszonych drożdży
2 łyżki masła ( roztopić)
1 łyżka cukru
duża szczypta cynamonu
1 szklanka mąki pszennej ( typ 650)
szczypta soli
Dodatkowo : olej do smażenia i 4 małe jabłka (obrać je ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w krążki)
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) wymieszać ze sobą ( ciasto ma być gęste i klejące). Odstawić na 20 minut – temperatura pokojowa. Potem wrzucać do ciasta po kilka krążków jabłek, pozwolić by ciasto je oblepiło i kłaść na gorący olej. Smażyć z obu stron na mocno rumiany kolor. Każdy upieczony placuszek odsączyć na papierowym ręczniku i posypać z wierzchu odrobiną cukru.
Zielona Mysz
Oj, Alu, znowu kusisz 😀