Domowy sos karmelowy

Skorzystałam z przepisu PAULI – klik –

to jednak nie mój smak – ( za słodki), więc opatruję go tagiem” do poprawki”, czyli dam mu jeszcze szansę 🙂

Składniki:

1/2 kostki masła (50 g)

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki śmietany 30 %

Masło i cukier skarmelizowałam (cukier ma zbrązowieć).   Zestawiłam karmel z ognia i małymi porcjami dolałam śmietanki – energicznie ucierając ten powstający sos. Gdy ostygnie to zgęstnieje.

Na łyżeczce jest sos, natomiast w słoiku jest deser zrobiony z sosu karmelowego, śmietany (18 %) i żelatyny .

← Poprzedni post

Następny post →

1 Comments

  1. Do jedzenia łyżkami zapewne za słodki, ale jako dodatek do deserów np. do lodów, bitej śmietany, owoców … czemu nie 🙂