Do zrobienia kotletów z ciecierzycy natchnął mnie entuzjastyczny wpis Blendmana – klik – uwaga – tam też oryginalny przepis
Natomiast składniki na te kotleciki ze zdjęcia to :
1 opakowanie suszonej ciecierzycy (40 dkg)
2 surowe jajka
1 czerstwa bułka
sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, kumin, zioła prowansalskie, podsmażona cebula, świeży lubczyk – do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo do panierki : 2 rozbełtane jajka, mąka pszenna, tarta bułka.
Cieciorkę zalać wodą ( zmienić ją w trakcie ze trzy razy) i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie ugotować ją i wystudzić. Zmielić razem z namoczoną w wodzie bułką i podsmażoną cebulą. Dodać przyprawy, nie żałować drobno posiekanego ziela lubczyku. Całość wymieszać. Formować nieduże, niewysokie kotleciki, obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na oleju do wyraźnego zrumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Nadają się do mrożenia.
Zielona Mysz
Jak dlugo gotuje sie cieciorka? Bo do tej pory jadlam tylko z puszki 😀
Ala
Moczysz ją przez noc, a rano gotujesz 45 minut. Nie soliłam jej podczas gotowania tylko juz po przekręceniu w maszynce.