Skorzystałam z przepisu w książce ” Klasztorna kuchnia Siostry Anieli ” (wydawnictwo SALWATOR)
W oryginalnym przepisie są to pierożki z kiszoną kapustą, ja wykorzystałam kurczaka i jarzyny z rosołu
Składniki :
1 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 650)
10 dkg masła
6 łyżek Śmietany (18 %)
2 jajka
sól
mak do posypania + dodatkowo jedno rozbełtane jajko do posmarowania wierzchu pierożków + 1 jajko do mięsnego farszu
Wyrobić ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki.
W tym czasie obrać mięso z rosołowego kurczaka i zmielić razem z jarzynami. dodać jajko, dosmaczyć solą i czarnym pieprzem, wrzuciłam też słuszną ilość pokrojonego, świeżego lubczyku. Dobrze całość wyrobić.
Ciasto podsypać lekko mąką i cienko rozwałkować. Nakładać farsz i zlepiać . Posmarować z wierzchu rozbełtanym, lekko posolonym jajkiem i posypać makiem. Piekłam w temp 190 st. C z termoobiegiem. Nie mogłam się zdecydować na jeden kształt stąd też ta różnorodność, ale najbardziej przypadły mi do gustu te w kształcie ślimaczków. Można mrozić.
Zielona Mysz
Fajne:) robilam kiedys podobne, ale drozdzowe.
Ala
Ja robiłam drożdżowe takie https://www.domzmozaikami.pl/2012/10/rozyczkowe-paszteciki-miesne/
dom Klary
Ojej, zrobiłam się głodna, ale smakowicie wyglądają :). Narobiłaś mi smaku, a ja talentu do gotowania nie mam. Nieładnie 🙂
Ala
Kochana , bo Ty zdolna jeszcze jesteś w innych dziedzinach. Równowaga w przyrodzie to podstawa 🙂