Autorka Bloga Zioła w pełni – klik
zachęcająco opisała prosty sposób na macerat z kwiatów kasztanowca – klik –
Receptura : 100 g kwiatów zalej 500 g gorącego wina ( to jakieś 3/4 butelki o pojemności litra). Użyłam półsłodkiego ( ale w przepisie jest wytrawne). Maceruj przez 14 dni. Przecedź. Zażywaj 3 razy dziennie po 1 łyżeczce. Ponoć działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, uszczelnia i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Przekonamy się za dwa tygodnie 🙂
Hej – jest 18 czerwca 2017 winny macerat nabrał koloru i smaku, nie wiem czy działa – bo trzeba go jakiś czas stosować – ale wygląda ładnie 🙂
Zielona Mysz
Testuj Alu, bo dobrze wiedziec takie rzeczy, natura czesto bardziej pomaga niż leki, tylko trzeba dac jej czas. A przepisik tez sobie zapiszę, moze skorzystam na drugi rok, bo kasztany juz definitywnie przekwitły.
Ala
U nas jeszcze kwitną, więc skorzystałam ?