Składniki na 34 szt. niedużych ciastek:
1 kostka masła (temp . pokojowa) – 200 g
60 g zwykłego cukru
2-3 łyżki miodu naturalnego (nie musi mieć płynnej konsystencji )
2 jajka (rozbełtać )
100 g mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1/4 połamanej deserowej czekolady
500 g płatków jaglanych wymieszanych
80 g nasion (słonecznika, dyni , lnu)
20 g płatków owsianych
3 łyżki wiórków kokosowych
Masło utrzeć dokładnie z cukrem. Dodać miód i jajka. Wsypać mąkę, proszek i cynamon. Ciągle ucierać. Zmienić końcówki robota kuchennego na spiralki i wsypać płatki oraz nasiona i kawałki czekolady . Wyrobić. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. ( z termoobiegiem) Formować ciastka dużą łyżką, a z wierzchu lekko spłaszczyć je dłonią . Piec na papierze do pieczenia – do chwili kiedy się lekko zarumienią. Zdejmować z blachy jak wystygną , bo kiedy są gorące to łatwo się kruszą Ciastka są lekko chrupiące i sycące.
Przepis na podobne ciastka tyle że z płatkami owsianymi tutaj – klik –
Jadwiga
Na pewno są pyszne,muszę wypróbować ten przepis:)Pozdrawiam
Agnieszka - Polska Zupa
Chętnie się skuszę 🙂
Ala
Polecam, są fajne do zabrania ze sobą, albo w ramach słodkiego uzupełnienia śniadania. Dobrego dnia Dziewczyny. Ala
ania
Wyglądają apetycznie, mniam 🙂
Magda Mada Art Vision
Już wysłałam przepis córce. U nas ostatnio „na tapecie” tylko ciastka wiórowe:) Jeśli smakują tak, jak wyglądają to Młoda będzie zachwycona!
Ala
One są smaczne, syte i wygodne do zabrania ze sobą, kiedy nie ma czasu na kanapki albo przekąskę :o)