Ciasteczka z płatkami jaglanymi i nasionami słonecznika, dyni oraz lnu

Składniki na 34 szt. niedużych ciastek:

1 kostka masła (temp . pokojowa) – 200 g

60 g zwykłego cukru

2-3 łyżki miodu naturalnego (nie musi mieć płynnej konsystencji )

2 jajka (rozbełtać )

100 g mąki pszennej typ 550

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka zmielonego cynamonu

1/4 połamanej deserowej  czekolady

500 g płatków jaglanych wymieszanych

80 g nasion (słonecznika, dyni , lnu)

20 g płatków owsianych

3 łyżki wiórków kokosowych

Masło utrzeć dokładnie z cukrem. Dodać miód i jajka. Wsypać mąkę, proszek i cynamon. Ciągle ucierać. Zmienić końcówki robota kuchennego na spiralki  i wsypać płatki oraz nasiona i kawałki czekolady . Wyrobić. Ciasto wstawić do lodówki na  godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. ( z termoobiegiem) Formować ciastka dużą łyżką, a z wierzchu lekko spłaszczyć je dłonią . Piec na papierze do pieczenia – do chwili kiedy się lekko zarumienią. Zdejmować z blachy jak wystygną , bo kiedy są gorące to łatwo się kruszą Ciastka są lekko chrupiące i sycące.

Przepis na podobne ciastka tyle że z płatkami owsianymi tutaj  – klik –

← Poprzedni post

Następny post →

6 Comments

  1. Na pewno są pyszne,muszę wypróbować ten przepis:)Pozdrawiam

  2. Chętnie się skuszę 🙂

  3. Polecam, są fajne do zabrania ze sobą, albo w ramach słodkiego uzupełnienia śniadania. Dobrego dnia Dziewczyny. Ala

  4. Wyglądają apetycznie, mniam 🙂

  5. Magda Mada Art Vision

    Już wysłałam przepis córce. U nas ostatnio „na tapecie” tylko ciastka wiórowe:) Jeśli smakują tak, jak wyglądają to Młoda będzie zachwycona!

    • One są smaczne, syte i wygodne do zabrania ze sobą, kiedy nie ma czasu na kanapki albo przekąskę :o)