Skorzystałam z przepisu, który pojawił się na blogach : Filozofia smaku – klik-
oraz Sto kolorów kuchni – klik-
Składniki:
1 butelka wódki (0,5 l – Krupnik) – wlałam nie całą, tylko jakieś 3/4
1 puszka masy kajmakowej (Gostyń)
1 kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżeczka kakao (nie słodzonego)
1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika (domowej – bez cukru i mąki pszennej)
Masę kajmakową dodawać partiami do mleka i mieszać trzepaczką w misce. Kiedy się połączy dodać przyprawę i kakao (rozmieszać go najpierw w kilku łyżkach wódki – zanim dodamy go do likieru – wtedy nie będzie „pylić” i łatwo się połączy z płynnymi składnikami), mieszać. Następnie powoli wlewać wódkę cały czas mieszając. Przelać do butelek i odstawić na tydzień do szafki. Przed podaniem likier wstrząsnąć.
biała szafka agi
Ależ kuszący przepis!!! Chyba spróbuję w przyszłym roku, bo aż mi ślinka pociekła 🙂 i to zarówno od czytania, jak i patrzenia na przecudnej urody zdjęcie!!!
Ala
?zaprawde powiadam Ci… WARTO !