Sierpniowa piekarnia u Amber – chleb mieszany na zakwasie z czarną fasolą (zamiast oliwek)

Przepis pochodzi od Badylarki – z tego bloga – tam też oryginalny przepis

Mój wpis jest spóźniony (patrz blog u Amber), niemniej chleb upiekłam  i polecam :o)

Składniki na niewysoki bochenek upieczony w tortownicy o przekroju 22 cm:

_DSC0031240 g  żytniego zakwasu ( mój miał niecały tydzień, więc dodałam do niego maleńką szczyptę drożdży w proszku)
50 g siemienia lnianego
70 g razowej mąki żytniej (typ 2000)
130 g razowej mąki pszennej razowej
250 g mąki pszennej (typ 650)
1 łyżeczka soli
1 łyżka płynnego miodu
330 g  wody o temp. pokojowej
20 ziaren ugotowanej, czarnej fasoli z puszki (można ją sobie spokojnie podarować bo po upieczeniu staje  się sucha i twarda)-  w oryginale są czarne oliwki

Siemię lniane namoczyć w 20 g wody. Odstawić. W dużym naczyniu wymieszać ze sobą mąkę, sól , miód i zakwas. Dodać spęczniałe siemię lniane i ok. 200 g wody. Całość wyrabiać drewnianą łyżką (ciasto ma luźną konsystencję), potem przykryć reklamówką i odstawić do wyrośnięcia ( u mnie na 10 godzin). Dodałam do niego fasolę z puszki, ponownie chwilę wyrabiałam łyżką i przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ponownie folią i po 3  godzinach  – kiedy ciasto wyraźnie podrosło – wstawiłam do nagrzanego piekarnika (u mnie 170 st. C  z termoobiegiem) na jakieś 80 minut. Chleb ma bardzo przyjemna strukturę i ciekawy posmak : miodowo- kwaskowaty, dlatego też najlepiej smakował mi z masłem i powidłami śliwkowymi.

_DSC0034_DSC0033

 

 

 

Chleb mieszany na zakwasie z miodem i oliwkami na blogach:
Akacjowy blog
am. art kolor i smak
Apetyt na smaka
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Kulinarne przygody Gatity
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Polska zupa
Przepisy na domowy ser i chleb
Smakowity chleb
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life

 

 

 

 

 

 

 

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. Nie było dane mi spróbować…