Przepis pochodzi od Badylarki – z tego bloga – tam też oryginalny przepis
Mój wpis jest spóźniony (patrz blog u Amber), niemniej chleb upiekłam i polecam :o)
Składniki na niewysoki bochenek upieczony w tortownicy o przekroju 22 cm:
240 g żytniego zakwasu ( mój miał niecały tydzień, więc dodałam do niego maleńką szczyptę drożdży w proszku)
50 g siemienia lnianego
70 g razowej mąki żytniej (typ 2000)
130 g razowej mąki pszennej razowej
250 g mąki pszennej (typ 650)
1 łyżeczka soli
1 łyżka płynnego miodu
330 g wody o temp. pokojowej
20 ziaren ugotowanej, czarnej fasoli z puszki (można ją sobie spokojnie podarować bo po upieczeniu staje się sucha i twarda)- w oryginale są czarne oliwki
Siemię lniane namoczyć w 20 g wody. Odstawić. W dużym naczyniu wymieszać ze sobą mąkę, sól , miód i zakwas. Dodać spęczniałe siemię lniane i ok. 200 g wody. Całość wyrabiać drewnianą łyżką (ciasto ma luźną konsystencję), potem przykryć reklamówką i odstawić do wyrośnięcia ( u mnie na 10 godzin). Dodałam do niego fasolę z puszki, ponownie chwilę wyrabiałam łyżką i przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ponownie folią i po 3 godzinach – kiedy ciasto wyraźnie podrosło – wstawiłam do nagrzanego piekarnika (u mnie 170 st. C z termoobiegiem) na jakieś 80 minut. Chleb ma bardzo przyjemna strukturę i ciekawy posmak : miodowo- kwaskowaty, dlatego też najlepiej smakował mi z masłem i powidłami śliwkowymi.
Chleb mieszany na zakwasie z miodem i oliwkami na blogach:
Akacjowy blog
am. art kolor i smak
Apetyt na smaka
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Kulinarne przygody Gatity
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Polska zupa
Przepisy na domowy ser i chleb
Smakowity chleb
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life
Radek
Nie było dane mi spróbować…
Ala
:o) to się da nadrobić