Składniki na krucho – drożdżowe ciasto :

1/4 kosteczki drożdży (25 g)
30 dkg mąki pszennej (typ 650)
20 dkg masła (zimne)
2 rozbełtane jajka
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy (mały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłej wody (2-3  łyżki) , łyżki cukru i 2 łyżek mąki.
Posiekać masło z przesianą mąką, dodać jajka wymieszane z cukrem
waniliowym oraz bąbelkujący zaczyn. Wyrobić na lśniąca masę. Wstawić na pół godziny do lodówki.

Masa:
    Garść rodzynek umyć, osuszyć a potem zamacerować (przez godzinę albo dwie – w aroniówce (koniecznie od Doroty :o)))) . Na patelni roztopić 2 duże łyżki masła dodać skórkę otartą z 1 pomarańczy, wsypać do smaku zwykły cukier (1-2 łyżki) oraz cukier wanilinowy. Masę chwilę pogotować na małym ogniu, wsypać szczyptę cynamonu oraz 1 kopiastą łyżkę kakao. Przemieszać i dodać naponczowane rodzynki. Odstawić do wystudzenia
     Ciasto rozwałkować, uformować prostokąt, posmarować go za pomocą pędzelka- lekko rozkłóconym białkiem i dopiero teraz rozsmarować przestudzoną masę. Uformować rulon (strucle), zawinąć starannie końcówki, posmarować z wierzchu pozostałym białkiem i nakłuć wierzch ciasta widelcem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (190 st. C z termoobiegiem). Piec do mocnego zrumienienia.