Podawać z kwaśną śmietaną….. i już !

 

A co ? ………….??
Ciasto krucho-drożdżowe z bananami, dżemem morelowym, rodzynkami i cynamonem. Pomysł,wykonanie… a potem degustacja ….. …. ja :o)
Składniki na krucho – drożdżowe ciasto :
1/4 kosteczki drożdży
30 dkg mąki pszennej  typ 650
20 dkg masła (zimne)
2 rozbełtane jajka
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy (mały)
szczypta soli
Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłej wody (2-3  łyżki) , łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Posiekać  masło z przesianą mąką, dodać jajka wymieszane z cukrem
waniliowym oraz bąbelkujący zaczyn. Wyrobić na lśniąca masę. Wylepić nią foremkę – u mnie o średnicy 20 cm –  ( to była po prostu szklana pokrywka od naczynia do zapiekania). Nie zapomnieć o zrobieniu rantów. Ponakłuwać widelcem i wstawić na kilka minut do zamrażarki.
Nadzienie:
2 dojrzałe banany (małe)
2 łyżki dżemu morelowego (ten był domowy z duuuuuuużymi kawałkami owoców)
1 żółtko ( białko użyjemy potem do posmarowania wierzchu ciasta)
1 łyżka mąki kukurydzianej (żeby zagęścić masę)
garść rodzynek (opłukać je tylko wodą, nie namaczać)
kilka włoskich orzechów (połamać na części)
cynamon do smaku
Banany rozgnieść widelcem, dodać resztę składników. Sprawdzić czy słodkość nam odpowiada ( bo można dodać cukru)
Ciasto wyjąć z zamrażarki i wstawić do nagrzanego piekarnika (185 st C z termoobiegiem), upiec na złoty kolor. Potem wyjąć na chwilę po t,o by posmarować jego wierzch lekko rozbełtanym białkiem. I dopiero na to wylać naszą masę. Wstawić ponownie do gorącego piekarnika i podpiekać do chwili kiedy masa okrzepnie (5-8 minut). Wystudzić. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany (18 %).

 

 

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. Wygląda bardzo apetycznie ! Pozdrawiam

  2. Mówię Ci pyszne i proste w wykonaniu ciasto, tym bardziej że ten spód krucho- drożdżowy można uformować w spłaszczoną kulkę, zamrozić, potem rozmrozić i już :o)
    Ps. Syn mi się wyśmiewa z określenia "spłaszczona kulka"