Tureckie obwarzanki SIMIT, czyli marcowa piekarnia u Amber

Z ochotą skorzystałam z (ogólnodostępnego) zaproszenia Amber do marcowej piekarni.
Marzec wszyscy chętni “przywitali” samodzielnym wypiekiem tureckich bajgli (obwarzanków) o nazwie simit. Przepis “podrzuciła” Monika z tego bloga – tam też znajdziecie oryginalny przepis, bo ten poniżej jest troszkę przeze mnie zmodyfikowany
Składniki na 10 słusznych rozmiarów obwarzanków:
8 g drożdży instant (1 paczuszka)
220 g letniej wody
100 ml mleka
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki zwykłego cukru
650 g mąki pszennej typ 650
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Do obtoczenia:
2 szklanki sezamu (nie uprażyłam go)
6 łyżek płynnego miodu + 5 łyżek wody + 1 łyżka masła- te trzy składniki leciutko podgrzać.

Z powyższych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.Włożyć do posmarowanej olejem miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrobić je ponownie i podzielić na 10 kawałków. Uformować z nich kulki i dać im z 15 minut żeby “przywykły” do nowej postaci. Potem z każdej porcji ciasta uformować cienki wałeczek, złożyć go na pół i skręcając (zaplatając) w spiralkę – uformować obwarzanek (ja w pętelkę włożyłam końcówki ciasta). Odstawiłam – bez przykrycia – na 30 min. Podrośnięte bajgle moczyłam z obu stron w miodzie z wodą i masłem, a potem obtaczałam ze wszystkich stron w sezamie. Układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w mocno nagrzanym piekarniku (190 st. C z termoobiegiem) przez 23 minuty. Są wyśmienite, lekko słodkie, mięciutkie w środku z chrupiąca skórką.

 
 
 
 
 
  

Simity “pachniały” smakowicie jeszcze na tych blogach:
am.art kolor i smak
Apetyt na Smaka
Bajkorada
Fabryka kulinarnych inspiracji
Foodnotes
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Moje domowe kucharzenie
nie-ład mAlutki
Notatki kulinarne
Ogrody Babilonu
POlska zupa
Smak mojego domu
Smakowity chleb
W mojej kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne

 

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

11 Comments

  1. Piękna robota Alu!
    Simit jak z tureckiego wózka.
    Dziękuję, ze piekłaś z nami w marcowej Piekarni.

  2. Pyszne było to marcowe pieczenie – dziękuję za wspólny czas i do następnego spotkania:-)

  3. widzę że nie tylko ja miałam problemy z łączeniem tych bajgli ale na szczęście się udało:) śliczne twoje bajgle-dzięki za wspólne pieczenie i do zobaczenia za miesiąc 🙂

  4. Idealnie upieczone!
    Do następnego 🙂

  5. Dziękuję Dziewczyny za "wspólne" pieczenie. Dobrego dnia. Ala

  6. Iście wiosenny nastrój wyczuwam u Ciebie.:)
    Pozdrawiam serdecznie z nadzieja na kolejny wspólny wypiek!

  7. Piękne 🙂 I wpadłaś na ciekawy sposób połączenia końców.
    Dziękuję za wspólne wypiekanie simitów 🙂

  8. Ech, żeby tak nękać głodnego człowieka 😉
    Wyglądają baardzo apetycznie

  9. Piękne :). Dziękuję za wspólne pieczenie

  10. Mimo, że bezglutenowe mi nie wyszły to kiedyś sobie je zrobię na pewno :-)Twoje wyglądają extra:-)

  11. Pysznie wypieczone, dziękuję za wspólne wypiekanie!