Przepis znalazłam na blogu Dorota smakuje – tutaj,
Smakuje rewelacyjnie i świeżo.
Składniki (z pewnymi zmianami w stosunku do oryginału):
3 – 4 duże liście kapusty pekińskiej
1 surowy ogórek (zielony)
2 marchewki
1 duża łyżka śmietany 18 %
1 duża łyżka majonezu
łyżeczka chrzanu ze słoiczka (sklepowego)
łyżka posiekanego zielonego szczypioru
sól
Kapustę pekińską drobno posiekać, posypać szczyptą soli i odstawić.Ogórek obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (wiórki) – odlać sok który się pojawi. Podobnie postąpić z marchewkami, tzn zetrzeć je na tarce jarzynowej.Warzywa wymieszać z kapustą i wymieszać z sosem majonezowo- smietanowo- chrzanowym. Posypać szczypiorem.
Ewa Bera
Zawsze do pekińskiej robiłam sos : majonez z keczupem. Ale ten mi się też podoba i pewnie skorzystam. Pozdrawiam.
Ala
To będziesz miała teraz do wyboru jeszcze jeden sos – polecam go z całego serca :o) dobrej niedzieli. Ala